Jedlo

9. května 2017 v 9:00
Už pár dní sa chystám napísať článok o tom, aké sú tu potraviny. Kopec z nich som videla prvý krát v živote. Jednalo sa často o zeleninu a ovocie.


Austrália je rozmanitá. Ako v národnostiach, tak aj v jedle. Môžeme tu nájsť suroviny od azijskej kuchyne (indickej, čínskej, korejskej, thajskej...), až po európsku (francúzske croissanty, britské čaje a podobne). Zelenina a ovocie sa tu predáva vo výbornom stave. Väčšina je z Austrálie, tak ako mäso. Často je na obaloch uvedené, že mäso pochádza z voľného chovu, od šťastných kurčiat či kravičiek z farmy. Je to tu bežné. Austrália je tak veľká, že je tu na farmy miesta dosť.

Majú tu na výber aspoň tri druhy banánov. Tie najmenšie sú vždy najbanánovejšie. Samozrejme dozrievajú na stromoch a nie v boxoch ako u nás v Európe.

Čo ma okrem iných vecí dosť prekvapilo bolo čisté kravské mlieko "100% pure full cream milk" a "unhomogenized" nehomogenizované mlieko. To sa u nás skoro vôbec nepredáva. Možno len v kravičkových automatoch. Mlieko tu rozdeľujú na "A1" a "A2". To si musím ešte naštudovať. Marketing sa nás všade snaží presvedčiť, že tuky sú zlé a máme jesť nízkotučné produkty. Odstredený tuk z mlieka použijú na maslo a majú ďalší zisk. Tuk je nositeľ chuti, a tak môžeme vidieť, že čo má málo tuku, má zvýšený podiel cukru, aby to malo príjemnejšiu chuť. Pritom cukor je pre nás nebezpečnejší než tuk.

Tak to bola malá vzdelávacia vsuvka a prikladám pár fotiek vecí, čo som ešte v ČR a SR nevidela.

Aussie gourmet pie

UK-Austrálske pohostenie. Clam soup, niečo na červenom kari, cuketový šalát, Dutch spiced gouda, 1,5L červené víno Robert Oatley (14% vol.)... Po tom všetko samozrejme musí byť ešte "cup of tea".

Pivo v špeciálnom austrálskom obale zvanom "stubby cooler". Povinná výbava každého austrálčana.

"Tim Tam" brutálna čokoládová sladkosť, ktorú vraj musí každý ochutnať keď je v AU, rovnako ako "Cherry ripe".

Dula

A toto fakt netuším, čo to je. Podľa štítku je to vraj sladký hrášok, ale to podľa mňa nebude.
 


Komentáře

1 Martina | 9. května 2017 v 10:54 | Reagovat

To poslední vypadá jako nějaký druh kukuřice.
Mají tam u těch mlik i A38? Mělo by to byt husté kyselé mlíko. Moc dobré.

Mějte se krásně a ať najdete práci rychle.

2 australsky | 10. května 2017 v 12:27 | Reagovat

A38 som ešte nevidela. Ďakujeme :)

3 Lucie | 10. května 2017 v 16:12 | Reagovat

Vaříte si sami? A co víno? A co klokani?:)

4 Lucie | 10. května 2017 v 16:23 | Reagovat

A není ten sladký hrášek jedlý ibišek?

5 australsky | 11. května 2017 v 1:57 | Reagovat

S varením je to trochu zložitejšie. Momentálne sme bez kuchyne, tak hľadáme rôzne možnosti ako sa uživiť. Trávenie to zatiaľ zvláda.
Každe austrálske víno, čo sme zatiaľ mali, bolo dobré. Bude to asi tým Slnkom :) Klokanov sme ešte nevideli.
To asi fakt bude jedlý ibišek! Práve som si to vyhľadala a odpovedá to fotke. Si dobrá :)

6 Lucie | 11. května 2017 v 16:13 | Reagovat

Já vím,léta praxe a odříkaní:D, je to náhoda, nedávno jsem něco hledala a bylo tam i o ibišku. Víno závidím. Teď u nás mrzlo a odnesl to i vinohrad. Mějte se

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama